Használt Audi A5

Dísztárcsa, autóalkatrész

Dísztárcsa, autóalkatrész

A jó dísztárcsa ismérvei

2017. december 21. - Viktor alkatrészek

Búvártanfolyam és búvároktatás, Szonyegtisztito, Kárpittisztítás árak Budapest, Menedzserszűrés

búvártanfolyam és búvároktatás Menedzserszűrés Kárpittisztítás 24 Kárpittisztítás árak szőnyegtisztítás és kárpittisztítás blog kárpittisztítás térkép kárpittisztítás időpontfoglalás Budapest Pedáns plusz Carpet cleaning Budapest kárpittisztítás budapestSzonyegtisztito, Kárpittisztítás árak Budapest, búvártanfolyam és búvároktatás, Menedzserszűrés

A jó dísztárcsa ismérvei

Miről lehet megismerni egy jó dísztárcsát?

Hát, mindenek előtt arról, hogy tetszetős, tehát jól áll az autónknak (a dísztárcsa, amint a neve is mutatja, autónk egyik dísze, és emiatt különösen fontos szempont esetében a külső), és hogy szépségét hosszabb használat után is megőrzi, valamint hogy hosszabb idő után is a kerekünkön találjuk, ahelyett, hogy az autók kerekei alatt recsegne valahol az úton.

Ezenkívül jelentősége van még annak, hogy az általunk választott dísztárcsa használata hosszú távon hogyan befolyásolja autónk kerekeinek állapotát. Az utóbbi három szempont tekintetében a választ viszont igazából csak az idő tudja meghozni, hiszen mindkettő az idővel kapcsolatos.

disztarcsak.jpeg

Mi azonban már – teljesen érthető módon – az első „találkozáskor”, az üzletben tudni szeretnénk, hogy milyen minőségű terméket tartunk a kezünkben, tehát hogy érdemes-e megvennünk az említett dísztárcsát vagy sem. Ennek a kérdésnek a megválaszolásában szeretnék segíteni Önnek azzal, hogy megemlítek néhány szempontot, amelyekre figyelve jelentősen csökkenthető annak az esélye, hogy a fent említett idő végül kellemetlen választ ad majd nekünk.

    Amit a legkönnyebb ránézésre megállapítani egy dísztárcsával kapcsolatban, az az, hogy mechanikai (tehát nem esztétikai) szempontból mennyire tartós a konstrukciója. Ebben a tekintetben előny többek között az, ha az általuk választott dísztárcsa minél több rögzítőkörmmel rendelkezik (ezek segítenek abban, hogy hosszú távon a helyén maradjon).

Ezenkívül fontos még (ezt ugyan elsősorban az autónkra felpróbált tárcsán tudjuk megvizsgálni, de ha jó a szemmértékünk, akkor akár anélkül is), hogy leendő tárcsánk ne lógjon ki a kerék síkjából, mert különben megeshet, hogy ha túl közel megyünk az útpatkához (vagy akár parkolás közben dörzsölődik hozzá a gumink oldala a járdaszegélyhez), akkor az beleakad a tárcsa szélébe, és kárt tesz benne vagy akár le is tépheti a kerékről.

Aztán megvizsgálhatjuk még vásárláskor a kiválasztott tárcsa rugalmasságát is óvatos, de annyira azért intenzív hajlítgatással, amely alapján már sejteni lehet, hogy hogyan fog viselkedni az autónk kerekén őt érő igénybevételek hatására, nameg felrakáskor és főleg leszedéskor, amikor is a legjobban hajlik. És végül, ránézésre többnyire meg lehet még állapítani hellyel-közzel a fényezés minőségét is.

    Egy jó dísztárcsának az esztétikai szempontokon túl az a haszna is megvan, hogy védi a felnit, az azt rögzítő csavarokat, a kerékagyat és a kerék belsejében található szerkezeti elemeket (pl.a féket) a portól, sártól, víztől, hótól és egyéb szennyeződésektől (aminek többek között az az előnye is megvan, hogy kevésbé szorul rá a kerék a tengelyre, és kerékcserekor könnyebb levenni), valamint a mechanikai behatásoktól (pl. felverődő kövektől).

Az pedig konkrétan alapfeltétel egy dísztárcsa esetében, hogy hagynia kell a kereket megfelelően szellőzni, nehogy a fékrendszer és a kerék belsejének egyéb elemei túlmelegedjenek. Ezért vásárlás előtt alaposan mérjük fel azt is, hogy az adott termék hogyan illeszkedne, ill. hogyan illeszkedik az autónk felnijén levő szellőzőnyílásokhoz. Itt a méretnek és az aerodinamikai szempontoknak is jelentőségük van.

    És végül egy triviális, de igen fontos tanács: vásárláskor ügyeljen arra, hogy az autója kerekeihez megfelelő méretű tárcsát válasszon! Az autója gumiján olvasható méretjelölés utolsó számjegye a keréátmérőt mutatja hüvelykben – ilyen átmérőjű dísztárcsák felelnek meg az Ön autójához.

    Remélem, sikerül néhány használható tanácsot adnom Önöknek a jövőben esedékes dísztárcsavásárlásukhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://disztarcsak.blog.hu/api/trackback/id/tr5413516231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása